
آب شيرين كن اسمز معكوس يا غشايي
اسمز معكوس يكي از پيشرفته ترين روشهاي تصفيه آب است كه كارايي بسيار بالايي دارد و كيفيت آب را به بالاترين حد ممكن مي رساند. به آن آب شيرين كن غشايي هم ميگويند.
آب شيرين كن غشايي در حقيقت با استفاده از يك يا چند غشاي متخلخل فرايند شيرين سازي آب را انجام ميدهد. اما اين غشا چگونه عمل شيرين سازي را انجام ميدهد؟
يك غشا داخل آب قرار ميگيرد. غشايي كه بسيار نازك است و روي آن سوراخ هاي بسيار ريزي در ابعاد نانو وجود دارند. مولكول هاي آب به دليل جرم وزني و حجم كمي كه دارند ميتوانند از داخل اين سوراخهاي ريز عبور كنند. اما نمكهاي موجود در آب بسيار بزرگتر هستند.
با اينكه در آب حل شدهاند و با چشم ديده نميشوند اما همچنان بزرگتر هستند و غشا ميتواند جلوي آن را بگيرد و به اين صورت عمل شيرين سازي انجام ميشود.
اما اين سوراخ ها تنها دليل شيرين سازي نيستند. در برخي دستگاههاي تصفيه آب از جريان برق استفاده ميشود تا يون هايي كه با آب واكنش دادهاند هم پيوندشان شكسته شود و وارد آب نشوند.
اين جريان برق باعث ميشود تا الكترونهاي آزاد با يونهاي مثبت واكنش داده و اندازه و حجم مولكولهاي نمك واكنش داده شده بيشتر شود و از داخل غشا عبور نميكند. اين مكانيزم آب شيرين كن غشايي است. اسمز معكوس يكي از پركاربرد ترين روشها در اسمز معكوس است.
مهم ترين نكته در دستگاه آب شيرين كن غشايي اين است كه به برق بسيار كمي احتياج دارد و اصلا نيازي به برق با ولتاژ و جريان بالا نيست. معمولا از يك غشاي نيمه تراوا يا نيمه نفوذ پذير استفاده ميشود كه بتواند به خوبي جريان آب و جريان نمك ها را كنترل كند.
اما اين دستگاهها يك مشكل ديگر هم دارند. معمولا غشايي كه در داخل اين دستگاهها استفاده ميشود گران قيمت است و تكنولوژي ساخت آن بايد بسيار قوي باشد. اما روش پراستفادهاي است و در اكثر مراكز توليد آب شيرين صنعتي و خانگي از اين دستگاهها استفاده ميشود.